Samen zetten we ze in het zonnetje!

Op zoek naar de duurzame docent
Cartoon door Maarten Melis

Duurzaamheid in het onderwijs komt op! Dat hebben we te danken aan de inzet van docenten die zich op steeds grotere schaal inzetten voor duurzaam onderwijs. Deze ‘duurzame docenten’ zetten we graag in het zonnetje! Wat verstaan wij onder duurzaamheid: ‘Goed zorgen voor jezelf, de ander en je omgeving. Hier en nu, maar ook daar en later!’ 

Dus: heb jij een collega die een uitgesproken ambassadeur van de fiets in plaats van de scooter is? Iemand die steevast elk jaar een bewust gezond en/of groen uitje op touw zet, of die elke gelegenheid aangrijpt om leerlingen bewuster te maken van de wereld om hen heen? Ken je iemand die alleen maar fairtrade producten koopt? Laat het ons weten en nomineer haar of hem! Het kan van alles zijn, zolang het maar inspireert en liefst aanstekelijk werkt!

Inspiratie binnen en buiten de school

Met het project ‘duurzame docent’ van de coöperatie Leren voor Morgen willen we aandacht geven aan deze docenten zodat er op deze manier een verdere impuls aan het duurzaam onderwijs kan worden gegeven. Het zijn immers de docenten die de kennis en waarde van duurzaamheid over moeten brengen op de leerling. Hun enthousiasme is daartoe onmisbaar. Ook kunnen de verhalen van de duurzame docenten andere docenten inspireren zowel binnen als buiten de school.

Dag van de Duurzaamheid

Wordt er regelmatig aandacht besteed aan bijvoorbeeld klimaat, natuur, afval, wereldburgerschap bij jou op school? Ken je de initiatiefnemer van deze projecten bij jou op school? Wil je deze collega graag een keer in het zonnetje zetten? Zet anders een wedstrijd op school uit waarbij de duurzaamste docent van de school kan worden gekozen. Er kan op www.duurzamedocent.nl één docent per school worden aangemeld. Duurzame docenten krijgen altijd een kleine prijs en ze krijgen een vermelding op www.duurzamedocent.nl. Bij bijzondere verhalen is het mogelijk om een nascholing voor uw school te winnen. Welke docenten de nascholingen winnen wordt op de Dag van de Duurzaamheid bekend gemaakt!

Duurzame Docent is een project van de Coöperatie Leren voor Morgen. Initiatiefnemers en uitvoerders zijn SME Advies en de Duurzame PABO. Het project wordt gefinancierd door DuurzaamDoor.

Prijzen

 Duurzame docenten ontvangen de volgende prijzen:

  • Koffiemok met logo Duurzame Docent
  • Oorkonde

Bij bijzondere verhalen en initiatieven is het mogelijk om een nascholing voor de school te winnen. Bij alle deelnemende duurzame docenten zal er gekeken worden naar deze bijzondere verhalen en initiatieven en er zal door een jury een top 3 bepaald worden. Deze top 3 krijgt dit te horen op de Dag van de Duurzaamheid en mag dan kiezen uit enkele prachtige passende nascholingen.