Het begon vlak na de zomer, toen de Zweedse Greta Thunberg weigerde naar school te gaan. In plaats daarvan ging ze op de grond zitten, voor het parlementsgebouw. Zo toonde ze haar ongenoegen met de inzet van politici voor het klimaat. Er gebeurde te weinig. En er gebeurt nog steeds te weinig, vinden duizenden andere scholieren wereldwijd.

Wil je meer weten over de klimaatspijbelaars? Lees dan het uitgebreide artikel op de website van ToekomstBehendig:

Ik wil meer weten

In de afgelopen maanden werd het aantal scholieren dat een dag school oversloeg om een punt te maken steeds groter. Afgelopen donderdag 7 februari kwam hun protest tot een hoogtepunt. Onder leiding van de organisatie Youth for Climate gingen meer dan 10.000 scholieren in protest. Ze kwamen op het Malieveld in Den Haag bijeen en verwoordden met gevatte slogans hun boodschap: Nederland moet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Steun van de wetenschap

Klimaatprotest

De stakende jongeren hebben de wetenschap aan hun kant staan. Voorafgaand aan het protest in Den Haag, publiceerden 350 wetenschappers een open brief waarin ze hun steun betuigden. In de brief gaven de wetenschappers 8 redenen waarom ze achter het protest van de scholieren staan. Naast steun voor de leerlingen, uiten de wetenschappers in de brief ook kritiek op het huidige klimaatakkoord. Ze beschrijven de politieke plannen als “niet afdoende, het is te vrijblijvend, en legt niet de lasten bij de grootste vervuilers, de industrie” (bron: NOS).

En nu?

De scholieren hebben hun stem laten horen. Voor iedereen die geen scholier meer is, is er de mogelijkheid om op 10 maart mee te lopen met de Klimaatmars in Amsterdam. Milieudefensie en Greenpeace organiseren, samen met andere partijen, de mars om op hun beurt kritiek te uiten op het klimaatbeleid. Ze roepen iedereen op om hun stem te laten horen voor groene banen, duurzaam wonen en een eerlijke verdeling van de kosten van nodige maatregelen.

 

De redactie van Leren voor Morgen en ToekomstBehendig vinden dit een goed initiatief van de scholieren.

Gebaseerd op de artikelen van Mondiaal Nieuws, tweemaalNOSScience GuideDuurzame Student en Milieudefensie