De zomervakantie staat voor de deur! Maar om te voorkomen dat de energierekening door blijft lopen, is het slim om nog een paar dingen te doen voor de school op slot gaat.

Om onnodig energieverbruik tegen te gaan, heeft Eco-schools een vakantie protocol opgesteld. Op deze one-pager worden tips gegeven om schoolgebouwen ook tijdens de vakantie bewust om te laten gaan met energie.

Apparaten uit het stopcontact
Het lijkt misschien geen verschil te maken, het loont echter veel om stekkers uit de stopcontacten te halen. Met name voor energieslurpers als koelkasten, koffiezetapparaten, printers, kopieerapparaten, smartboards en ventilatiesystemen. Zelfs als ze uitstaan, verbruiken ze nog stroom. Bovendien is de stekker eruit een stuk brandveiliger!

Tijdklok
Bij meerdere apparaten is het overigens ook mogelijk om een tijdklok te installeren. Hierdoor kan je regelen waarin het apparaat uit staat, zoals buiten lestijden en in vakanties. Voor kleine boilers, onder de gootsteen, kan dit ook!

Koelkast
De stekkers uit apparaten is een goed moment om ook meteen de koelkast/diepvries leeg te halen, schoon te maken en te ontdooien. Laat in de vakantie de deur hiervan open staan.

Een fris begin
Airco’s en ventilatie worden vaak vergeten, terwijl ook het uitzetten hiervan veel energie kan besparen. Tijdens vakanties kan je deze gerust uitzetten, als je voor het begin van het jaar weer op tijd aan zet.

In de les
Onderzoek met de leerlingen het energieverbruik en bekijk na de vakantie de energierekening. Is deze veel veranderd ten opzichte van vorig jaar?

Lees hier meer tips