De winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling 2019 is bekend gemaakt tijdens het eindevenement op 30 januari bij de Verspillingsfabriek. Studenten Food, Life en Innovation van het Terra MBO uit Groningen gingen er met de eerste prijs vandoor. Zij bedachten “Pompoenpatat” als dé oplossing tegen pompoenverspilling. Lees verder om meer te weten te komen over dit idee, de challenge en de andere finalisten.

Over de MBO Challenge Voedselverspilling
In de MBO Challenge werken studenten aan verspillingsvraagstukken van bedrijven en maatschappelijke organisaties. De opdracht: bedenk als team een innovatieve oplossing voor de case om voedselverspilling te reduceren. De teams waren verspreid over heel Nederland en afkomstig van diverse mbo-opleidingen die iets met voedsel te maken hebben: van voedsel en horeca tot marketing en logistiek.

De challenge werd ondersteund door een speciaal ontwikkeld lesprogramma. Op Groen Kennisnet vind je het dossier Voedselverspilling en een kennisbank met veel informatieve bronnen over voedselverspilling.

IKcircuLEER ontwikkelde bovendien vijf lesbrieven als wegwijzer door het dossier Voedselverspilling. Klik op de link om de lesbrief te openen.

    • Lesbrief: Voedselverspilling in supermarkten
      “Van dynamisch beprijzen, kromme groente in het schap, op maat verpakken, informeren over de tht-datum tot ‘blurring’, bananenbrood en nee-verkopen. In de lesbrief over het aanpakken van verspilling in supermarkten passeren deze acties en vele andere de revue.”
    • Lesbrief: Wij #verspillingsvrij
      “Goed voedsel weggooien ‘hoort niet’, vindt twee derde van alle Nederlanders volgens onderzoek van het Voedingscentrum. En te veel kopen of te veel koken, dat kan iedereen gebeuren. Hoe zorgen we ervoor dat dit eten toch wordt benut?”

De zes finalisten
Er zijn totaal vierentwintig challenges ingediend. Uiteindelijk zijn er zes teams geselecteerd voor de finale in de Verspillingsfabriek. Alle teams hebben een filmpje ingeleverd waarin ze hun innovatie presenteren, die je kunt bekijken door op het idee te klikken.

Het winnende idee: pompoenpatat
Het team van Terra MBO bedacht de pompoenpatat als oplossing voor de pompoenverspilling van teler Gert Noordhoff. Het pompoenras van deze teler hoort een groen-blauwe kleur te hebben en moet een bepaald gewicht hebben om in de supermarkt verkocht te worden. De pompoenen die te groot zijn hebben inmiddels hun weg naar restaurants gevonden. Maar de pompoenen die te klein zijn of de verkeerde kleur hebben, worden op een composthoop verzameld en later over de akkers verspreid. Meer dan de helft van de oogst gaat op deze manier verloren.

Daarom heeft het team pompoenpatat ontwikkeld, gemaakt van de afgekeurde pompoenen. Om daadwerkelijk het product op de markt te brengen gingen zij de samenwerking aan met Snackbar van de Toekomst. Een aantal andere teams wil hun idee ook verder uitwerken en op de markt brengen. Zo blijkt dat de challenge studenten niet alleen geleerd heeft over voedselverspilling, maar ook geactiveerd om er daadwerkelijk iets aan te doen!

 

De challenge is een initiatief van Katapult, Clusius College, NH Food en DOON, in opdracht van Leren voor Morgen, Jong Leren Eten en de Provincie Noord-Holland. Groen Kennisnet, Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de Rabobank zijn partners in het project.