Economiedocent Henk Veurink maakte van zijn school een ‘Eco-school’. In een interview met Trouw vertelt hij over zijn projectlessen over duurzaamheid op het Zone College in Zwolle. Daarin moedigt hij leerlingen aan om zelf met ideeën te komen om hun school nog duurzamer te maken. Zo heeft de school nu bijvoorbeeld centrale afvalpunten, waar leerlingen al hun afval scheiden.

In de docentenkamer kwam er een bak voor kartonnen koffiebekers, waar de leerlingen oesterzwammen op laten groeien. Leerlingen hebben daarnaast onderzoek gedaan naar waterverspilling op hun school. De leerlingen kwamen met een voorstel om alle kranen te vervangen, wat goedgekeurd werd door de directeur.

Veurink won vorig jaar de titel Duurzame Docent 2018 in de categorie Voortgezet Onderwijs. Naast de projectlessen die hij geeft, behandelt Veurink ook duurzame onderwerpen in zijn economielessen. Hij stimuleert de docenten van andere vakken om hetzelfde te doen. Zijn advies voor docenten die hun leerlingen over duurzaamheid willen leren is: houd het heel praktisch. “Je moet het heel dicht bij hun belevingswereld zoeken.”

Duurzame Docenten van 2018
De inzendingen voor Duurzame Docent 2018 waren heel divers. Zo startte Nick Hendriks een project over verticale landbouw. Leerlingen kregen zes weken de tijd om een opstelling te ontwerpen waarmee ze zonder gebruik van grond, alleen water en voedingsstoffen, een plantje konden laten groeien. Erwin Groenenberg, docent op een hogeschool, trekt er met studenten op uit om hen te leren hoe ze met natuuronderwijs kinderen in contact kunnen brengen met de natuur. En Daniëlle Buijsman is mede-oprichter van een basisschool waar kinderen spelen op een natuurlijk schoolplein en leren waar hun eten vandaan komt door mee te helpen bij een stadsboerderij.

Meld je aan voor Duurzame Docent 2019!
Ook dit jaar kun je natuurlijk jezelf of iemand anders aanmelden voor Duurzame Docent. Deel je verhaal en inspireer andere docenten om met duurzaam onderwijs aan de slag te gaan! Hier kun je jouw verhaal of dat van een collega of je docent vertellen. Alle docenten van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs worden uitgenodigd hun verhaal te delen.

Alle verhalen worden gedeeld op de website. Ook is er de mogelijkheid om met een interview op de website te komen. Met het delen van de verhalen van alle duurzame docenten willen we Nederland inspireren het onderwijs verder te verduurzamen.

Deelnemers dingen bovendien mee naar de titel ‘Duurzame Docent 2019’. De jury kiest één winnaar uit iedere categorie. Dit zijn basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De vier Duurzame Docenten worden rond de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) verrast met een prijs.

Meer informatie.


Je kunt meer lezen over Duurzame Docent Henk Veurink in dit artikel van Trouw.