Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Sluit je aan bij het VO netwerk

In de klas

Hoe voeden we de wereld

Het Wageningen Borlaug Youth Institute is een scholierenproject dat 4/5/6 havo en vwo leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.


Jongeren leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’

Aan de slag met het lesmateriaal voor bovenbouw Voortgezet Onderwijs en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen 4 praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.

wilde stad


Heel Holland groen

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

Kolen


Biomimicry Challenge

Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.

biomimicry


Toolkit Energie Transitie

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

toolkit schone energie 348x231wp


Eco-logic projecten in de klas

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

eco logic de verbinding 348x231 wp


De economie moet veranderen?

Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.


Uit de praktijk

logotoekomstbehendig

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog voortgezet onderwijs

Buiten de klas

Klimaatstudio

In de Klimaatstudio ontdekken de leerlingen de sociaal-maatschappelijke impact van klimaatverandering. In de huid van journalisten gaan ze op onderzoek in Nederland, Kenia en Kiribati (Oceanië). Doel van hun onderzoek is het maken van een tv-uitzending over klimaatverandering en hoe men in verschillende plekken in de wereld hiermee omgaat.

museon de klimaatstudio


Nationale Waterdiertjes Telling

De Nationale Waterdiertjes Telling is van start gegaan. Het hele jaar door kunnen leerlingen of klassen waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren gaan tellen en de gegevens doorgeven via de site waterdiertjes.

waterdiertjes1


Energie [r]evolutie

In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.


Flevolandse EnergieFabriek

Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek een excursie aan. De excursie vindt plaats op het terrein van de Flevolandse EnergieFabriek. Daar maken de leerlingen kennis met diverse vormen van duurzame energie. Tijdens de excursie bezoeken we de windturbine en/of de biovergister. energiefabriek vo


IVN Jongeren Adviesbureau

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.


Hoog water op het schoolplein

Dit lespakket voor klas 3 havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

overstroming


Doe mee met de schooldakrevolutie

Zorgt jouw school ervoor dat in 2050 meer dan 50% van alle scholen zonnepanelen op het dak hebben? Doe mee met de schooldakrevolutie.

schooldakrevolutie 348x231


Duurzame Docent

de duurzame docentsiteLvM

Geef jij lessen of projecten over natuur, milieu of duurzaamheid? Of heb je het schoolgebouw of -plein verduurzaamd? Inspireer andere docenten met jouw verhaal. Deel jouw verhaal op Duurzame Docent en maak kans op een mooi geldbedrag voor duurzaam onderwijs! Ook kun je een collega of de leerkracht van je kind nomineren! Duurzame Docent staat open voor alle docenten van basis- tot hoger onderwijs. 

Duurzame Docent

Helpdesk

Heb je een vraag over duurzaamheid in het onderwijs? Wil je iets opzetten, maar weet je niet goed hoe? Stel je vraag via onze helpdesk en wij verbinden je aan de juiste mensen in het netwerk.

helpdesk

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op niveau, thema, werkvorm en/of postcode.

Zoek in GroenGelinkt VO

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Lesmateriaal

Duurzame leerarrangementen

Zoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar leerarrangementen.


 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie