Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Sluit je aan bij het VO netwerk

In de klas

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.


Energy Challenges is een project waarin jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school! Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off in januari en eindigt met een feestelijke finale in juni.


Het Wageningen Borlaug Youth Institute is een scholierenproject dat 4/5/6 havo en vwo leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.


wilde stad

Aan de slag met het lesmateriaal voor bovenbouw Voortgezet Onderwijs en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen 4 praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.


Kolen

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.


biomimicry

Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.


toolkit schone energie 348x231wp

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


eco logic de verbinding 348x231 wp

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.


Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.


Buiten de klas

light on Small

Gratis lespakket Zoom: Light on Smal. Leerlingen onderzoeken hoe leven, overleven en samenleven werkt, in de thema's ecosysteem, biodiversiteit en leven. Scholen krijgen bij het lespakket meerdere veldmicroscopen te leen.


museon de klimaatstudio

In de Klimaatstudio ontdekken de leerlingen de sociaal-maatschappelijke impact van klimaatverandering. In de huid van journalisten gaan ze op onderzoek in Nederland, Kenia en Kiribati (Oceanië). Doel van hun onderzoek is het maken van een tv-uitzending over klimaatverandering en hoe men in verschillende plekken in de wereld hiermee omgaat.


waterdiertjes1

De Nationale Waterdiertjes Telling is van start gegaan. Het hele jaar door kunnen leerlingen of klassen waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren gaan tellen en de gegevens doorgeven via de site waterdiertjes.


In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.


energiefabriek vo

Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek een excursie aan. De excursie vindt plaats op het terrein van de Flevolandse EnergieFabriek. Daar maken de leerlingen kennis met diverse vormen van duurzame energie. Tijdens de excursie bezoeken we de windturbine en/of de biovergister.


In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.


overstroming

Dit lespakket voor klas 3 havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.


schooldakrevolutie 348x231

Steun de Schooldakrevolutie in haar doelstelling: "alle kinderen in Nederland leren op èn over zonnestroom van eigen schooldak!".


Actueel VO

Ondersteuningsaanbod Gezonde School

In maart start een nieuwe ronde van het Ondersteuningsaanbod Gezonde School. Hiermee krijgen scholen extra ondersteuning om te werken aan het Gezonde School… lees meer .....

Scholieren komen op voor het klimaat en hun toekomst

Het begon vlak na de zomer, toen de Zweedse Greta Thunberg weigerde naar school te gaan. In plaats daarvan ging ze op de grond zitten, voor het… lees meer .....

Met Alle Respect!

‘Met Alle Respect!’ is een conferentie over sociale veiligheid op school. Hoe ga je als leerkracht om met pesten? Hoe breng je kinderen mediawijsheid bij? En… lees meer .....

The Only Planet Festival

Heb jij een idee voor de toekomst? Hoe moet de wereld er volgens jou uit komen te zien? Ben jij scholier of student? Dan kun je je opgeven voor festival The… lees meer .....

Drawdown Scaling Challenge

In de afgelopen jaren zijn er veel ideeën bedacht en initiatieven gestart om klimaatverandering tegen te gaan. In het boek Drawdown staan 80 effectieve… lees meer .....

Duurzaam onderwijs volgens Arjen Wals

Het huidige onderwijs richt zich nog te weinig op duurzaamheidsvraagstukken en daarnaast…

Henk Veurink duurzame docent in VO

Foto © Niels Hunnersen Op maandag 17 december ontving economie docent Henk Veurink van…

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Lesmateriaal

Duurzame leerarrangementen

Zoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar leerarrangementen.


 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie