Lesmateriaal, organisaties, agenda, initiatieven voor het basisonderwijs.

Sluit je aan bij het PO netwerk

Projecten PO

Non-Stop-Zon

De Non-Stop Zon campagne is een kindercampagne, een mooie en toegankelijke manier om kinderen een stem te geven, hen actie te laten voeren en hen te betrekken… Lees meer . . . .

Vergroenen Schoolplein

Hulp bij het vergroenen van je schoolplein Lees meer . . . .

Spark the Movement

Bundeling van scholen voor een duurzaam en circulair Friesland Lees meer . . . .

Inspiratie voor in de klas

Mediawijsheid

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!


Energie

Morgenland

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.

-----

Greenpeace

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

-----

Windpark NOP

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.

-----

Flevolandse EnergieFabriek

Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs zijn er twee activiteiten aan met als om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!


Voeding:

Damn Food Waste

Met behulp van dit lespakket komen kinderen van groep 5 t/m 8 erachter hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan. 

-----

Smaaklessen

In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.

-----

Wormenbak

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.

-----

Greenpeace

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.

 

Actueel basisonderwijs

20 weken gratis schoolfruit

Tussen 2 en 13 september kunnen scholen zich aanmelden voor EU-Schoolfruit en groente. Gedurende 20 weken ontvangen scholen gratis groente en fruit voor alle… Lees meer .....

Scholen besparen energie

Kleine maatregelen om energie te besparen, zoals het uitzetten van de verwarming in lege lokalen, is effectiever dan gedacht. Scholen behalen al snel een… Lees meer .....

Competenties duurzaamheid voor docenten: A Rounder Sense of Purpose

Als we praten over leren voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs vertaalt dat zich vaak in suggesties voor curriculumwijzigingen. Het is echter ook… Lees meer .....

Beoordeel je school met een app!

Eco-Schools lanceert in september een app waarmee scholen zichzelf kunnen beoordelen op de thema’s van Eco-Schools, zoals ‘gebouw en omgeving’ of… Lees meer .....

De Onderlegger: kennisdocument met uitgangspunten en leerdoelen voor duurzaam onderwijs

De gemeenten Leiden en Leiderdorp willen dat hun inwoners op de hoogte zijn van wat duurzaam gedrag inhoudt en hoe ze dit kunnen doen. Om dat te bereiken… Lees meer .....

17 Doelen Wereldwijzer

Sinds de Sustainable Development Goals in 2015 ondertekend zijn, wordt de voortgang van… Lees meer .....

Natuur als leukste vak

Duurzame PABO organiseert de outdoor-weken, op deze manier laten ze de pabo studenten… Lees meer .....

Introduceer de SDG's in de klas!

De Sustainable Development Goals zijn een mooi uitgangspunt om leerlingen kennis te laten… Lees meer .....

Afval op School helpt restafval halveren

Afval op School is een tweejarig programma van SME, in opdracht van Rijkswaterstaat. Het… Lees meer .....

Leraren verenigen zich in ‘Teachers for Climate’

Naast ‘Youth for Climate’ en ‘Students for Climate’, de organisaties die de scholieren en… Lees meer .....