Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het Hoger onderwijs.

Sluit je aan bij het HO netwerk

Organisaties

morgen logo 17

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.


logogroenebrein1

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.


katapultduurzaam

Katapult is ontstaan als netwerk van Centres voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centres of expertise (hbo). Inmiddels zijn er meer dan 150 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. En dat gericht op het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.


sustainable motion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.


duurzame student1

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.


logogroenegeneratie1

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Toekomstbehendig, een duurzame onderwijsgids.


duurzamepabo1

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.


Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.


spring

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent! Vacatures, stage's en challenges.


Duurzame initiatieven

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar.


Circular Fashion Games wil studenten en young professionals verbinden aan bedrijven aan de hand van vraagstukken uit de circulaire economie. Dit doen ze door innovatie bootcamps te organiseren waar ze aan echte business case werken en tegelijkertijd krijgen ze les in design thinking, circulaire economie, business modellen. De studenten leren zo in korte tijd veel toegepaste kennis en bouwen een groot netwerk. De bedrijven kunnen nieuwe oplossingen vinden en komen op een speciale manier in contact met toekomstige werknemers.


Afbeelding hbo HCA hbo

Wil de energietransitie slagen, dan moet Nederland beschikken over voldoende én goed opgeleid vakpersoneel. Bedrijven en onderwijsinstellingen werken samen in het project ‘De Uitdaging’ aan de versnelling en opschaling van regionale, goed werkende initiatieven voor meer arbeidscapaciteit.
Bekijk het HBO-plan om een eigen platform te maken.


De Sustainable Business Challenge 2018 is op 12 oktober van start gegaan. Jongeren doen relevante praktijkervaring op door actief aan de slag te gaan met duurzame businessvraagstukken van inspirerende bedrijven. Dé manier om jezelf te profileren en te ontwikkelen. De uitslag is op 12 december.


sustainabul ranking

TU Eindhoven is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 25 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. 


DJ100jongerenklein

De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. Deze koplopers zijn een bron van inspiratie voor elkaar en voor de gevestigde orde! Elk jaar kan je jezelf of iemand anders van 32 jaar of jonger opgeven en zal een jury de 100 meest inspirerende jonge koplopers uitkiezen.


foodtransitie

Een voedselsysteem dat een positieve impact heeft op aarde, mens, dier en economie?  Hoe gaan we die omslag in een andere manier van eten produceren en consumeren aanpakken. De Tool voor Food bedrijven in transitie geeft overzicht, brengt de voorbeelden in beeld en analyseert. De opdrachten en praktijkcasussen maken het tot mooi lesmateriaal.


De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.


Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.


Actueel hoger onderwijs

Onderzoek naar ecologisch leren denken

Sinds november werkt Frank de Jong als hoogleraar Responsief leren en kennis construeren aan de Open Universiteit. Om ecologisch leren denken te bevorderen,… lees meer .....

The Only Planet Festival

Heb jij een idee voor de toekomst? Hoe moet de wereld er volgens jou uit komen te zien? Ben jij scholier of student? Dan kun je je opgeven voor festival The… lees meer .....

Drawdown Scaling Challenge

In de afgelopen jaren zijn er veel ideeën bedacht en initiatieven gestart om klimaatverandering tegen te gaan. In het boek Drawdown staan 80 effectieve… lees meer .....

Samenwerking onderwijs en bedrijven versnelt de…

Bedrijven en onderwijsinstellingen maakten afgelopen najaar plannen om de energietransitie mogelijk te maken. Deze plannen, genaamd ‘De Uitdaging’, gaan over… lees meer .....

Aanmelden voor de SustainaBul

De inschrijving is geopend voor de SustainaBul. Inmiddels hebben elf hogescholen en universiteiten zich al ingeschreven. De komende maanden zullen studenten de… lees meer .....

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie