Webinar Energietransitie en het energiegebruik in schoolgebouwen

MBO
Datum: 28 januari 2021

Op donderdag 28 januari organiseert Duurzaam MBO/MBO voor Morgen een webinar over inzicht in de energietransitie en het energieverbruik in schoolgebouwen. Wil je deelnemen aan dit webinar of een onderdeel daarvan? Stuur dan een email aan Rob de Vrind: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef ajb aan of je deel wil nemen aan deel 1, deel 2 of beide. Op donderdag 28 januari ontvang je dan de aanmeldlink om deel te nemen via Teams. 

Programma donderdag 28 januari

Deel 1

15.00 – 15.45: Materclass energietransitie door Jelte Bosma (Darel)

Deel 2

16.00 -16.30: Inzicht in energieverbruik en energierekeningen door Rob de Vrind (Duurzaam MBO/Koning Willem I College)

16.30 – 17.00: Energiemonitoring door Ron Hendriks (directeur Van Beek)

Meer informatie:

Masterclass energietransitie door Jelte Bosma

Jelte Bosma is partner bij Darel en adviseert landelijke spelers in de energietransitie bij het tot stand komen van vooruitstrevende transitie-projecten. Momenteel is hij Project Directeur van W2C, een zeer grote fabriek die rest-afval gaat omzetten in biobrandstof en recycle-grondstof voor de chemische industrie.

Daarnaast geeft Jelte leiding aan Darel Education, een organisatie die energietransitie educatiemodules verzorgt voor het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en bedrijven, om een breder maatschappelijk draagvlak te creëren.

In de masterclass vertelt Jelte eerst wat achtergronden, dan wat eyeopeners en dan hoe Darel Education er mee aan de slag gaat in het VO, MBO en VMBO. In het MBO gaan beroepen verschuiven en komt er een vraag naar nieuwe opleidingen op het gebied van de energietransitie.

Jelte staat regelmatig met veel plezier als gastdocent voor de klas.

Lees ook: Artikel over de VMBO Energietransitie masterclass: https://circuleren.nu/praktijkverhaal/praktische-masterclasses-over-energietransitie/ en Meer info over Darel Education: https://dareleducation.nl/

Inzicht in het energieverbruik en je energierekeningen door Rob de Vrind

Rob de Vrind is al jaren duurzaamheidscoördinator in het MBO. Sinds 1996 maakt hij energiejaarverslagen om inzicht te krijgen in het energieverbruik van zijn ROC. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je of je werkelijk elektriciteit of gas aan het besparen bent?

Logisch dat je minder gas verbruikt als de winter warmer is dan normaal. Hoe corrigeer je daarvoor? Wat zijn graaddagen? Hoe reken je dat uit? Wat als het oppervlak van je school groter wordt of je meer of minder studenten krijgt? Hoe corrigeer je daarvoor? Hoe reken je uit hoeveel CO2 je bespaart?

Naast het besparen van energie is het ook interessant te besparen op de kosten. Wat vertellen de energierekeningen? Hoe zitten die in elkaar? Wanneer kan je energiebelasting terug vragen?

Het monitoren van je energieverbruik: hoe doe je dat? Door Ron Hendriks

Ron Hendriks, directeur van Van Beek laat zien hoe energiemonitoring en energiemanagement samenhangen, en hoe je dit praktisch kan oppakken. Van Beek is een van de eerste bedrijven (hoewel nu allang niet meer de enige) die energiemonitoringsystemen ontwikkelde. In zijn presentatie gebruikt Ron Hendriks ErbisOne (www.erbisone.com), de energiemonitoringdienst van zijn eigen bedrijf.

 

 

Alle datums


  • 28 januari 2021