MBO Symposium: Duurzaam Denken en Doen

MBO
mbo_symposium_2020_voorkant-2
Datum: 7 december 2020 - 12 december 2020

Het jaarlijkse symposium over duurzaamheid in het MBO vindt online plaats. In de week van 7-11 december zijn er dagelijks 2 webinars over verschillende onderdelen van de WSA in het MBO. Op vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur vindt het slotdebat plaats met uitreiking van de SustainaBul MBO 2020 door Sandra Pellegrom (nationaal coordinator duurzame ontwikkelingsdoelen) live gestreamd vanuit het Wellantcollege in Houten. In het slotdebat spreken studenten, bestuurders van de scholen, duurzaamheidscoordinatoren en de duurzaamste MBO docent van 2020. Leer van professionals hoe zij het onderwijs vernieuwen, laat je inspireren door goede voorbeelden en ontdek welke school dit jaar de duurzaamste is met de uitreiking van de SustainaBul MBO 2020. Ook is er muziek en kan je stemmen voor de good practice publieksprijs van de SustainaBul 2020. 

Aanmelden voor het event kan via Eventbrite. 

Blokkenschema (bekijk de grote versie):

 

programma mbo symposium def 2

Aanleiding event:

Jongeren willen een opleiding die hen voorbereidt op de toekomst. Waarin ze met hun vak bijdragen aan een duurzame samenleving. Bovendien vragen bedrijven en overheden om MBO’ers die meehelpen vorm te geven aan de circulaire economie. Hoe kan het MBO zo vernieuwd worden dat het inspeelt op deze vraag?

Steeds meer scholen geven vorm aan deze oproep door een integrale aanpak. Met deze ‘whole school approach’ bedden ze duurzaamheid in in: hun visie, curriculum, didactiek, relatie met hun omgeving, professionalisering en bedrijfsvoering.

Leer van professionals hoe ze dit doen, laat je inspireren door goede voorbeelden en ontdek welke school dit jaar de duurzaamste is met de uitreiking van de SustainaBul MBO 2020.

Meer informatie over het programma

Ma 7-12 14.45 - 15.45
Green Office - Hoe wordt je school een leerwerkbedrijf voor duurzaamheid en wat levert dit op? [WSA: curriculum/ bedrijfsvoering]
door Dieuwertje Westerbaan (projectleider duurzaamheid ROC van Amsterdam en Flevoland) ism studenten

Duurzaam doen en zichtbaar te maken dat het kan geeft inspiratie. ROC van Amsterdam en Flevoland (ROCvAF) creëerde een Green Office (GO) als leerwerkplek en maakte daarmee de student aanjager van duurzaamheid in de school. Zo werkt het ROCvAF samen met de student als opdrachtgever en het ‘intern geweten’ van haar beleid. In deze sessie nemen Dieuwertje Westerbaan en studenten van het het ROCvAF je mee in het verhaal van hun GO. Ze gaan in op hun motivatie, successen en obstakels. Ze zijn benieuwd naar hoe andere MBO’s hun studenten betrekken bij een duurzame toekomst.

Ma 7-12 16.00 - 17.00
Praat over het klimaat: het gesprek aangaan over duurzaamheid in de school [Draagvlak voor WSA]
door Tessa Kramer (duurzaamheidscoach Mediacollege Amsterdam) ism de Jonge klimaatbeweging 

De opwarming van de aarde is de grootste uitdaging voor de mensheid op dit moment. Hoe komt het dat bijna niemand erover praat en we geen andere keuzes maken met de huidige kennis? Tessa Kramer biedt een kijkje in ons brein. Ze geeft bovendien handige tips om met een ander narratief wél te activeren. De Jonge Klimaatbeweging gaat vervolgens in op de vraag: hoe praat je met studenten over het klimaat op een manier die hen aanspreekt? Met hun project 'JKB on Tour' gaan zij zelf het gesprek aan met (mbo-)studenten. Ze vertellen over hun ervaringen en geven praktische voorbeelden van hun aanpak.


Di 8-12 14.45 - 15.45
Naar een integrale procesaanpak van SDG’s in het mbo-onderwijs [WSA: Visie]
door Dominique Derks (practor Duurzaam Denken, Duurzaam Doen Friesland College)

In deze sessie neemt Dominique Derks je mee in het proces van het Friesland College om de SDG’s integraal in de organisatie te verweven. Hoe betrek je medewerkers door de hele organisatie? Hoe worden werknemers en docenten gemotiveerd en geïnspireerd om deel te nemen aan de verandering? Hoe wordt theoretische kennis vertaald naar de praktijk? Hoe breng je de impact bij de studenten in kaart? Daarnaast geeft zij praktische tips over hoe je een integrale aanpak in je eigen organisatie in beweging kunt zetten. Spoiler alert! Er is geen one size fits all! 


Di 8-12 16.00 - 17.00
Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid: een nieuwe uitdaging [WSA: Professionalisering]
door Gaaike Euwema (bestuursadviseur en programmamanager Noorderpoort duurzaam) en Rob de Vrind (projectleider Duurzaam MBO en Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College) 

Het wordt steeds belangrijker dat duurzaamheid en de SDG’s onderdeel worden van de lessen op het MBO. Daarvoor moeten docenten zich kunnen scholen. Waar kan je daarvoor terecht? Aan welk soort scholing bestaat behoefte? Gaaike Euwema en Rob de Vrind nemen je mee in de  aanpak van Noorderpoort en het Koning Willem I College. Zijn er alternatieven om professionalisering van docenten op gebied van duurzaamheid aan te vliegen? Genoeg stof tot nadenken!


Woe 9-12 14.45 - 15.45
Hoe maak je ruimte voor inclusiviteit op je school en hoe breng je dit over aan je studenten? [WSA: Curriculum]
door Lieke Koningen en Charita Zandgrond – Projectmedewerkers ROCvAF 

Inclusiviteit raakt ons allemaal en verdient daarom een integrale aanpak in de school. In deze sessie krijg je inzicht hoe het thema speelt binnen het ROCvAF. Wat leeft er bij stagebedrijven, studenten, medewerkers en het beleid? Welke aanpak is er mogelijk? Er worden voorbeelden gegeven van hoe inclusiviteit onderwerp van gesprek wordt binnen de organisatie en in het onderwijs. Zoals het onlangs ontwikkelde keuzedeel Educate Yourself dat opgesteld wordt voor alle MBO’s. 


Woe 9-12 16.00 - 17.00
Een challenge als instrument om studenten actief met duurzaamheid aan de slag te laten gaan [WSA: Didactiek/Curriculum]
door Berry Groenendijk (projectleider DOON.nu) en Nancy Boterblom (projectleider Clusius College) 

Op dit ogenblik vindt voor de tweede keer – met ruim 70 studententeams - de landelijke MBO Challenge Voedselverspilling plaats. Tijdens deze challenge bedenken studenten oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan, in opdracht van bedrijven. Naar aanleiding van de reflectie van vorig jaar wordt er dit jaar meer ondersteuning geboden aan de docenten. In deze sessie krijg je inzicht in de resultaten van de impactmeting en lessons learned van de eerste editie, de doorgevoerde verbeteringen voor de huidige editie en de eerste resultaten van de nulmeting bij de huidige deelnemende studenten. Via interactieve werkvormen gaan de sprekers met je in gesprek over de rol van een challenge in het vergroten van duurzaamheid in het mbo.


Do 10-12 14.45 - 15.45
Samen met de drie O’s (Onderwijs, Overheid en Ondernemers) werken en leren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van 2050 [WSA: Omgeving]
door Maurijn Ode (practor regionale circulaire economie)

Wat kom je tegen als je, als MBO instelling, een generieke leerlijn wil opzetten waar met de drie O’s - Onderwijs, Overheid en Ondernemers - en samen met VO en HBO wordt samengewerkt? MBO College Lelystad doet dat met het Practoraat Circulaire Regionale Economie in een omvangrijk programma. In deze webinar neemt Maurijn Odé je mee in zijn ontwikkelingen binnen het Practoraat Circulaire Regionale Economie. Tijdens de sessie vraagt hij je te reflecteren op je eigen ervaringen en ontwikkelingen op dit gebied. Zijn motto: Samen Het Leven Leren In De Circulaire Regionale Economie!


Do 10-12 16.00 - 17.00
Duurzaamheid in je school, duivels dilemma of gewoon doorzetten? - Positionering van je je school in relatie tot duurzaamheid [WSA: Visie]

Door Gerharda Tamminga (voorzitter College van Bestuur Onderwijsgroep Noord) ism Marjan Nijenbanning (duurzaamste docent voor het MBO 2020) en Ine Sturkenboom (practor Natuurinclusieve Landbouw) . Gerharda Tammenga, Voorzitter College van Bestuur van Terra is sinds haar komst bij Terra op zoek gegaan naar wat studenten en docenten beweegt binnen de scholen. Duurzaamheid vormt voor steeds meer studenten een heel normaal begrip en willen dit terug zien in hun onderwijs. Maar hoe pak je dit nu als organisatie op en hoe ga je hier als bestuurder mee om?Vrij 11-10 14.45 – 16.30
Slotevent: debat, muziek & feestelijke uitreiking SustainaBul 2020 
Diverse sprekers: vanuit de politiek, studenten, bestuurders, docenten en duurzame denkers en doeners.

Met: Sandra Pellegrom (nationaal coordinator duurzame ontwikkelingsdoelen), Annemarie Moons (bestuursvoorzitter Wellantcollege), Ans Christophe (voorzitter FSR van de MBO Raad en lid CvB van Citaverde College), Dominique Derks (practor duurzaam denken, duurzaam doen bij Friesland College), Marjan Nijenbanning (Duurzame Docent MBO 2020), studenten uit het MBO en diverse andere duurzame denkers en doeners.

Hanneke Brunekreeft (zang) vervangt Nevin bij de muziek.

programma sloevent mbo symposium

 

 

 

Alle datums


  • 7 december 2020