Lesmateriaal, organisaties, agenda, initiatieven voor het basisonderwijs.

In de klas

Heel Holland groen

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

Kolen


Voorleesactie, ook na 10/10

Op duizenden basisscholen door heel Nederland werd op de Dag van de Duurzaamheid 2017 voorgelezen uit het nieuwe boek “De wereld van Voedsel”. Je kunt ook na 10/10 aan de slag met het boek en de lesideeën


Smaaklesmap is vernieuwd 

De Smaaklesmap heeft een update gehad. Alle lessen zijn samen met het Voedingscentrum aangepast aan de nieuwste inzichten rondom voeding. De Smaaklesmap bevat lerarenhandleidingen met Smaaklessen voor elke groep van de basisschool (9 lessen voor groep 1-2 en 5 lessen voor alle andere groepen). Alle basisscholen kunnen nu de herziene map gratis aanvragen. Maar let wel: op=op. Vraag het aan!

smaaklessen


Wind voor NOP 

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP

windenergie1


Beleef de lente in de klas 

Beleef de lente in de klas is de educatieve versie van Beleef de lente. Met gratis lesmateriaal en tips voor toepassingen in de klas.
Voor elke groep van het basisonderwijs.

beleef de lente


Word een Duurzaamheld 

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

digilesduurzaamheidpo


Start een eigen wormenbak 

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.

wormenbak kleiner


Food waste

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.

foodwaste


Gezond Schoolplein

Op een Gezond Schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en spelen in een uitdagende en groene omgeving. Ook een Gezond Schoolplein? Kijk hier hoe je dit aanpakt.

illustratie gezonde schoolpleinen wp

Buiten de klas

Green Deal Scholen 

Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.

greendealscholen2wp


GIF! met Freek Vonk

Vanaf zaterdag 14 oktober 2017 neemt Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk je mee in de wereld van gif. Je maakt kennis met allerlei levende dieren: slangen, spinnen, kikkers... Bezoek met je groep deze tentoonstelling, bekijk ook het overige educatieve aanbod van Naturalis.

Screenshot 2017 10 5 GIF tentoonstelling met levende dieren


Groene Voetstappen

In de week van Groene Voetstappen stickers verdienen door te lopen of fietsen naar school. Samen met klasgenootjes en kinderen van over de hele wereld. Groene Voetstappen zetten voor het klimaat! En de kinderen met de beste ideeën mogen in maart naar de landelijke Kinderklimaattop. Dit jaar is de week van 2 t/m 8 oktober. Lesmateriaal natuurlijk altijd beschikbaar.


17 doelen prijsvraag

Heb jij een goed idee voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030? Maak een filmpje voor een betere wereld. Doe nu mee.


Laat maar Waaien! 

Groep 8 leert over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander bouwen ze mee aan een tijdelijk miniwindmolenpark in The Valley in Hoofddorp.


Schooldakrevolutie 

Steun de Schooldakrevolutie in haar doelstelling dat in 2020 minimaal 50% van alle geschikte schooldaken van zonnepanelen zijn voorzien.

school schooldakrevolutie vlag 1024x548


Onderzoekend tuinieren 

In het lespakket Onderzoekend tuinieren gaan leerlingen van groep 5 en 6 zelf aan de slag in de tuin, maar leren onderweg nog veel meer over de natuur.

onderzoekend tuinierenwp


Schoolplein Beheerkalender 

De invulbare beheerkalender van IVN geeft tips en activiteiten voor het (groene) schoolplein. Hang hem op in de klas en ga er maandelijks mee aan de slag.

beheerkalender


Uit de praktijk

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog basisonderwijs

Organisaties

Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.

duurzamepabo1


Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op thema, werkvorm en/of postcode.

Zoek in GroenGelinkt PO