Lesmateriaal, organisaties, agenda, initiatieven voor het basisonderwijs.

Sluit je aan bij het PO netwerk

Projecten PO

Onderzoek naar planten op school

In het najaar start er een nieuw onderzoek naar groen in de klas. Hoe beïnvloedt een plant de luchtkwaliteit? Wat is het effect op de leerprestaties? De… Lees meer . . . .

Wat is er rondom jouw school te vinden?

Lesgeven gebeurt meestal in de school. Maar er is buiten ook genoeg te leren! Om dat te ontdekken kan je aan de slag met De Grote Plantenjacht van Eco-Schools.… Lees meer . . . .

Initiatieven/projecten

mediawijsheid

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!


Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.


Energy Challenges is een project waarin jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school! Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off in januari en eindigt met een feestelijke finale in juni.


10 oktober 2018 was het de Dag van de Duurzaamheid met de gebruikelijke voorleesactie. Bijvoorbeeld in Steenwijk, waar onder andere de wethouder ging voorlezen en daarna in gesprek ging met de kinderen over de energietransitie met verrassende resultaten tot gevolg. Het boek kun je nog steeds downloaden.


smaakmissie

In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin, ontwikkeld door Smaaklessen,  bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.


slimmetdezon

KWF Kankerbestrijding ontwikkelde het lespakket Slim met de zon, waar kinderen alles leren over het belang van bescherming tegen de zon. Zo leren de kinderen met gratis gastlessen van dermatologen meer over de relatie tussen de huid, zonbescherming en huidkanker. Het lespakket bestaat onder andere uit video’s, praatplaten, liedjes over zon (bescherming) en nog veel meer. Ook ouders worden bij het lespakket betrokken door middel van onder andere een thuisquiz, een kinderbrief en een weerposter op de schooldeur.


Kolen

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.


windenergie1

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP


digilesduurzaamheidpo

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


wormenbak kleiner

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.


foodwaste

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.


Actueel basisonderwijs

7 Kinder Global Goals

Schooldag van de duurzaamheid (Sdvdd) heeft het initiatief genomen om de 17 Sustainable Development Goals met haar 169 subdoelen te vereenvoudigen naar 7… Lees meer .....

Jubileum Eco-Schools wordt in Nederland gevierd

Eco-Schools bestaat dit jaar 25 jaar. Het programma zet zich in meer dan 65 landen in om het onderwijs te verduurzamen en lesgeven met de Sustainable… Lees meer .....

Amsterdam geeft scholen duwtje in de rug

De gemeente Amsterdam heeft haar duurzame ambities geformuleerd. De nadruk ligt vooral op het verminderen van afval en de transitie naar de circulaire… Lees meer .....

Eco-Schools innoveert het onderwijs

Eind vorig jaar is Eco-Schools door HundrED geprezen als een van de meest inspirerende initiatieven in het onderwijs. HundrED is een organisatie die… Lees meer .....

Geef je op voor BuurtBizKids!

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Fawaka Ondernemersschool Bij Fawaka Ondernemersschool leren kinderen duurzaam ondernemen; dat is ondernemen met… Lees meer .....

Het loopt in de (plastic) soep

Als er over klimaatverandering wordt gepraat, hoor je vaak de term ‘plastic soep’. Maar… Lees meer .....

Aandacht voor afval

Met de Landelijke Opschoondag in het vooruitzicht is het een mooi moment om afval onder… Lees meer .....

Doorbraakproject Spark the Movement

In gesprek met Heleentje Swart Be a Spark, join the movement! Dat is de slogan van Spark,… Lees meer .....

Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling in Breda

Een nieuwe weg voor het basisonderwijs in Brabant Door Daan de Kruijf Wat begon als een… Lees meer .....

Slim Opgewekt

Slim Opgewekt zet zich in voor de verduurzaming van scholen. Dit doen ze via twee wegen.… Lees meer .....

Buiten de klas

Rosemarijn Web

Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.


afvalschool

In dit programma wordt kennis en ervaring over afvalscheiding en -preventie, gedragsverandering en educatie gebundeld. 
Met de keuzewijzer is het educatieaanbod op het gebied van (zwerf)afval in beeld, zodat het voor scholen gemakkelijk is om een keuze te maken als ze met afval-educatie aan de slag gaan.


Meer dan 2400 bassischolen deden mee met de Buitenlesdag in 2018. De volgende buitenlesdag is op 2 april 2019. Inspiratie nodig? Kijk op de site en ontvang Buitenlessen vol met leuke en inspirerende buitenlessen en buitenlesideeën.


groenevoetstappen

In de week van Groene Voetstappen stickers verdienen door te lopen of fietsen naar school. Samen met klasgenootjes en kinderen van over de hele wereld. Groene Voetstappen zetten voor het klimaat! En de kinderen met de beste ideeën mogen in maart naar de landelijke Kinderklimaattop. Dit jaar is de week van 24 t/m 20 september. Lesmateriaal natuurlijk altijd beschikbaar.


waterdiertjes1

De Nationale Waterdiertjes Telling is van start gegaan. Het hele jaar door kunnen leerlingen of klassen waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren gaan tellen en de gegevens doorgeven via de site waterdiertjes.


kinderklimaattop

Op vrijdag 16 maart was de landelijke Kinderklimaattop. Kinderen uit heel Nederland kwamen samen in het Watermuseum in Arnhem om te discussiëren over oplossingen voor klimaatverandering. Wil je op school graag zelf een lokale Kinderklimaattop organiseren? Neem dan contact op met groenevoetstappen@klimaatverbond.nl.


energiefabriek basisschool

Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek twee activiteiten aan. Het doel van de activiteiten is om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!


Heb jij een goed idee voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030? Maak een filmpje voor een betere wereld.


Groep 8 leert over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander bouwen ze mee aan een tijdelijk miniwindmolenpark in The Valley in Hoofddorp.


school schooldakrevolutie vlag 1024x548

Steun de Schooldakrevolutie in haar doelstelling: "alle kinderen in Nederland leren op èn over zonnestroom van eigen schooldak!".