Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het Hoger onderwijs.

Sluit je aan bij het HO netwerk

Organisaties

morgen logo 17

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.


logogroenebrein1

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.


katapultduurzaam

Katapult is ontstaan als netwerk van Centres voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centres of expertise (hbo). Inmiddels zijn er meer dan 150 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. En dat gericht op het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.


sustainable motion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.


duurzame student1

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.


logogroenegeneratie1

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Toekomstbehendig, een duurzame onderwijsgids.


duurzamepabo1

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.


Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.


spring

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent! Vacatures, stage's en challenges.


Actueel hoger onderwijs

Competenties duurzaamheid voor docenten: A Rounder Sense of…

Als we praten over leren voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs vertaalt dat zich vaak in suggesties voor curriculumwijzigingen. Het is echter ook… Lees meer .....

Beoordeel je school met een app!

Eco-Schools lanceert in september een app waarmee scholen zichzelf kunnen beoordelen op de thema’s van Eco-Schools, zoals ‘gebouw en omgeving’ of… Lees meer .....

Leren voor Duurzame Ontwikkeling; alleen kennis is niet…

In interview met Jacomijn de Vries en Stan Frijters Een duurzame samenleving kan niet worden bereikt zonder burgers te leren hoe zij duurzaam kunnen handelen,… Lees meer .....

Duurzaamheid in het hoger onderwijs: NDDHO

Op 24 mei kwamen mensen uit het hoger onderwijs bijeen voor de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs. Een dag met workshops, sprekers en de… Lees meer .....

Universiteit Utrecht laat studenten duurzaamheidsproblemen…

Design Thinking, dat klinkt als een generieke term overgevlogen uit de VS. De invulling kan echter heel concreet zijn, bewijst Universiteit Utrecht. De… Lees meer .....

Duurzame verbinding tussen hogescholen en het bedrijfsleven

Onlangs hebben alle 36 hogescholen van Nederland de SDG Charter ondertekend. De SDG… Lees meer .....

Natuur als leukste vak

Duurzame PABO organiseert de outdoor-weken, op deze manier laten ze de pabo studenten… Lees meer .....

Kennis over circulaire economie op hogescholen

Circulaire kennis is volop aanwezig op hogescholen. De lectoren weten hoe ze de… Lees meer .....

Duurzaam onderwijs in de wetenschap

Leren voor Morgen zet duurzame ontwikkeling in de onderwijspraktijk op de kaart. Er zijn… Lees meer .....

Doorbraakproject Spark the Movement

In gesprek met Heleentje Swart Be a Spark, join the movement! Dat is de slogan van Spark,… Lees meer .....

Duurzame initiatieven

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar.


Circular Fashion Games verbind studenten en young professionals aan bedrijven aan de hand van vraagstukken uit de circulaire economie. Dit doen ze door innovatie bootcamps te organiseren waar ze aan echte business case werken. Tegelijkertijd geven ze les in design thinking, circulaire economie en business modellen. De studenten leren zo in korte tijd toegepaste kennis en bouwen aan een netwerk.


Afbeelding hbo HCA hbo

Wil de energietransitie slagen, dan moet Nederland beschikken over voldoende én goed opgeleid vakpersoneel. Bedrijven en onderwijsinstellingen werken samen in het project ‘De Uitdaging’ aan de versnelling en opschaling van regionale, goed werkende initiatieven voor meer arbeidscapaciteit.
Bekijk het HBO-plan om een eigen platform te maken.


De Sustainable Business Challenge 2018 is op 12 oktober van start gegaan. Jongeren doen relevante praktijkervaring op door actief aan de slag te gaan met duurzame businessvraagstukken van inspirerende bedrijven. Dé manier om jezelf te profileren en te ontwikkelen.


sustainabul ranking

TU Eindhoven is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 25 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. 


DJ100jongerenklein

De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. Deze koplopers zijn een bron van inspiratie voor elkaar en voor de gevestigde orde! Elk jaar kan je jezelf of iemand anders van 32 jaar of jonger opgeven en zal een jury de 100 meest inspirerende jonge koplopers uitkiezen.


foodtransitie

Een voedselsysteem dat een positieve impact heeft op aarde, mens, dier en economie?  Hoe gaan we die omslag in een andere manier van eten produceren en consumeren aanpakken. De Tool voor Food bedrijven in transitie geeft overzicht, brengt de voorbeelden in beeld en analyseert. De opdrachten en praktijkcasussen maken het tot mooi lesmateriaal.


De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.


Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.


Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de duurzame ontwikkelingen in het onderwijs, van peuter tot post doc. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Agenda

Geen komend evenement!

 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie