Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het Hoger onderwijs.

Organisaties

Studentennetwerk Morgen

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.

Print


Het Groene Brein

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.


Katapult

Katapult is ontstaan als netwerk van Centres voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centres of expertise (hbo). Inmiddels zijn er 149 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. En dat gericht op het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.


SustainableMotion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.

sustainable-motion


Duurzame Student

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.

duurzame student1


Groene Generatie NL

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Toekomstbehendig, een duurzame onderwijsgids. logogroenegeneratie


SURF en duurzaamheid

SURF en duurzaamheid geeft adviezen en organiseert activiteiten om groene ICT een plek te geven in de organisatie. Jaarlijks wordt een Symposium Groene ICT en Duurzaamheid georganiseerd. surfnet


Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.


The Green Office Movement

Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.


Duurzame initiatieven

15 studenten gezocht voor afstudeerexpeditie

Het Groene Brein en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) bieden een landelijk afstudeertraject aan, waarin studenten in interdisciplinaire teams werken aan de implementatie van een concrete case uit de transitieagenda’s Circulaire Economie. Er is ruimte voor 15 studenten. Aanmelden uiterlijk 26 januari.

afstudeerCE


Sustainability Career Event

Op donderdag 8 februari 2018 vindt het Sustainability Career Event plaats. Het is het jaarlijkse nationale carrière evenement voor studenten en starters waar duurzaamheid & business centraal staan!


Jonge klimaatagenda

http://lerenvoormorgen.org/administrator/index.php?option=com_advancedmodules&view=module&layout=edit&id=156#wf-editor-wysiwyg

De Jonge Klimaatagenda is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging. In totaal hebben meer dan 60 partijen meegeschreven aan deze toekomstvisie.

klimaatagenda


Sustainable Business Challenge

De Sustainable Business Challenge 2017 is op 13 oktober van start gegaan. Jongeren doen begin relevante praktijkervaring op door actief aan de slag te gaan met duurzame businessvraagstukken van inspirerende bedrijven. Dé manier om jezelf te profileren en te ontwikkelen. De uitslag was 8 december, de winnaars van 2017.


Uitslag Sustainabul 2017

Universiteit Wageningen is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 19 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. sustainabul 2017


VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Hoe staat het er na 10 jaar voor met duurzaamheid. De film "Groene dromen" maakt de stand van zaken op.


Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.


Spring Talents

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent! Vacatures, stage's en challenges.

spring


In 5 stappen energiebewust

In 5 stappen energiebewust ondernemen is een stappenplan van Klimaatplein. Na inventarisatie worden de mogelijke verbeteringen aangereikt en kun je aan de slag in je bedrijf.


Vergroening van ICT

SURF verzamelt voorbeelden en best practices van instellingen die duurzaamheid toepassen in onderwijs, onderzoek en organisatie.

groene-ict-en-duurzaamheid


Agenda

27
jan
Datum: 27 januari 2018

02
feb
Datum: 02 februari 2018

08
feb
Datum: 08 februari 2018

15
feb
Datum: 15 februari 2018

Uit de praktijk

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog hoger onderwijs

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Studie

MOOC Sustainable Cities

In oktober gaan er bij Wageningen Universiteit 2 MOOCs van start rond duurzaam leren. Op 10 oktober start de MOOC Co-Creating Sustainable Cities en op 24 oktober de MOOC Circular Economy. De MOOCs zijn gratis te volgen. MOOCsustainablecities


Urban Green Train

Het Europese Erasmus+ project Urban Green Train heeft onderzoek gedaan naar het onderwijsaanbod, de trainingsbehoeftes van ondernemers en de business modellen die ontstaan rondom stedelijk voedsel. Met als resultaat 5 online onderwijsmodules over stadslandbouw.

urban green train


Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.


Doorbraak van duurzaam

VPRO Tegenlicht documentaire over de doorbraak van duurzame energie.


Volta, inspirerende video's

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.


Nieuwe Business Modellen

Nieuwe Business modellen legt via diverse activiteiten verbindingen tussen nieuwe en innovatieve denkbeelden rond duurzaamheid en de praktijk. Een uigebreide Database Nieuwe Business Modellen geeft een overzicht van de mogelijkheden en inititatieven.